Nákupy na Djerbě

28.08.2008 18:19

Nákupy na Djerbě


V Tunisku lze uskutečnit spoustu výhodných nákupů. Dobrou kvalitu mají kožené, hrnčířské a mosazné výrobky. Také velmi kvalitní bývají zlaté či stříbrné šperky. Věhlasnou pověst mají ručně tkané koberce.
Obchody jsou většinou otevřeny od 08:00 do 20:00 hod. Některé z nich mívají zavřeno přes poledne do 15:00 hod. a v pátek či v neděli. Supermarkety bývají obvykle uzavřené v pondělí. Toto je ale pouze všeobecná informace, reálné otevírací doby jsou dané místními podmínkami.
Na trzích v Medině můžete smlouvat. Ale v hotelech a obchodních centrech jsou fixní ceny (fix prices, prix fix), zde nemá smysl smlouvat.
Arabské trhy, tzv. súky, mají neopakovatelnou atmosféru, kouzlo a nádech exotiky. Ačkoliv řada pobřežních trhů dostala v posledních letech ráz představení pro turisty, i tak pocítíte dech dávného Orientu. V neposlední řadě jsou to právě trhy, odkud si lze odvézt některé z typicky tuniských suvenýrů. Můžete si zde vyzkoušet umění smlouvat o ceně.
Smlouvání nebývá pro Evropana nejlehčí. Je třeba odhodit veškerý ostych a čelit arabské výmluvnosti. Není snad třeba ani připomínat, že základní podmínkou pro úspěšné smlouvání je potřeba dostatek času a trpělivosti. Spěch hraje proti vám! Je také lepší si nejdříve trh projít a prohlédnout, aby jste si zjistili nejlepší ceny.
Pokud najdete něco, co byste chtěli koupit, zeptejte se prodavače, kolik to stojí. Pak nabídněte zhruba polovinu toho, co jste ochotni zaplatit. Pokračujte ve smlouvání až na cenu, která je pro obě strany přijatelná. U dražšího zboží (koberce, kožené výrobky), může tento proces vyžadovat vypití několika sklenic mátového čaje. Zlatá pravidla jsou: první - nikdy nezačínejte smlouvat o věci, kterou si nechcete opravdu koupit a druhé - nikdy neuvádějte cenu, kterou chcete zaplatit


adrenalin park rokytnice airsoft milovice luxusní zahradní oblečení originální dárky paintball paintball milovice milovice paintball paintball shop paintball club milovice paintball rokytnice parfémy levně parfémy levně od fm reality neratovice reality učetnictví od A do Z fm group parfémy fm group tn.cz zajímavá videa na tn.cz reality střední čechy Mirland nábytek e-shop Mirland