Speciality Tuniské kuchyně na Djerbě

28.08.2008 18:43

SLADKOSTI A KOLÁČKY
Tuniské koláčky, cukroví a moučníky jsou chutné, avšak velmi sladké a tak se podobají tureckým pochoutkám. Hlavní přísady jsou med, sirup, ořechy, datle či fíky. Tvarují se do různých forem a potom se zapékají.

 



BAKLAWA
Velmi sladký moučník s oříšky a medem.

KAB-AL-GAZAL (gazelí roh)
Moučník plněný mandlemi.

LOUKOUM (lukúm)
Turecká pochoutka z cukrového těsta s příchutí růžové vody pokrytá práškovým cukrem. Prodává se např. s oříškovou nebo mátovou příchutí.

MAKROUDH (makrúz)
Specialita Kairouanu: moučník s datlemi máčený v medu, dělá se v malých nebo velkých tvarech a je posypán sezamovým semínkem.

ASSIDA
Assida je sladký koláč z krupice a medu s lískovými oříšky, mlékem a vejci ozdobený pistáciemi a drcenými oříšky. Připravuje se na svátek Mouled (oslava Prorokových narozenin).

NEALKOHOLICKÉ A ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

MÁTOVÝ ČAJ (šaj ála menté, mata té)
Národní nápoj, který se podává buď zakalený nebo čirý s větvičkou máty. Někdy se přidávají piniové oříšky, pistácie nebo mandle. Vaří se několik hodin a podává se velmi silný a sladký.

KÁVA (kahua)
Tunisané ji pijí převážně s mlékem a několika kostkami cukru.

VODA
Převážně bez bublinek. Nejoblíbenějšími značkami jsou Safia, Melliti, Sabrine a Garci. Poslední jmenovaná je voda sycená.

BOUKHA (bucha)
Pálenka vyrobená z fíků a pije se většinou s kolou, džusem nebo tonikem.

THIBARINE (tibarin)
Sladký likér vyrobený z datlí, podává se jako digestiv.

MUSCAT
Místní ekvivalent Sherry, podává se jako aperitiv i jako digestiv.


adrenalin park rokytnice airsoft milovice luxusní zahradní oblečení originální dárky paintball paintball milovice milovice paintball paintball shop paintball club milovice paintball rokytnice parfémy levně parfémy levně od fm reality neratovice reality učetnictví od A do Z fm group parfémy fm group tn.cz zajímavá videa na tn.cz reality střední čechy Mirland nábytek e-shop Mirland