Blog

Speciality Tuniské kuchyně na Djerbě

28.08.2008 18:43

SLADKOSTI A KOLÁČKY
Tuniské koláčky, cukroví a moučníky jsou chutné, avšak velmi sladké a tak se podobají tureckým pochoutkám. Hlavní přísady jsou med, sirup, ořechy, datle či fíky. Tvarují se do různých forem a potom se zapékají.

 



BAKLAWA
Velmi sladký moučník s oříšky a medem.

KAB-AL-GAZAL (gazelí roh)
Moučník plněný mandlemi.

LOUKOUM (lukúm)
Turecká pochoutka z cukrového těsta s příchutí růžové vody pokrytá práškovým cukrem. Prodává se např. s oříškovou nebo mátovou příchutí.

MAKROUDH (makrúz)
Specialita Kairouanu: moučník s datlemi máčený v medu, dělá se v malých nebo velkých tvarech a je posypán sezamovým semínkem.

ASSIDA
Assida je sladký koláč z krupice a medu s lískovými oříšky, mlékem a vejci ozdobený pistáciemi a drcenými oříšky. Připravuje se na svátek Mouled (oslava Prorokových narozenin).

NEALKOHOLICKÉ A ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

MÁTOVÝ ČAJ (šaj ála menté, mata té)
Národní nápoj, který se podává buď zakalený nebo čirý s větvičkou máty. Někdy se přidávají piniové oříšky, pistácie nebo mandle. Vaří se několik hodin a podává se velmi silný a sladký.

KÁVA (kahua)
Tunisané ji pijí převážně s mlékem a několika kostkami cukru.

VODA
Převážně bez bublinek. Nejoblíbenějšími značkami jsou Safia, Melliti, Sabrine a Garci. Poslední jmenovaná je voda sycená.

BOUKHA (bucha)
Pálenka vyrobená z fíků a pije se většinou s kolou, džusem nebo tonikem.

THIBARINE (tibarin)
Sladký likér vyrobený z datlí, podává se jako digestiv.

MUSCAT
Místní ekvivalent Sherry, podává se jako aperitiv i jako digestiv.

Jaká je vlastně Tuniská kuchyně.

17.07.2008 16:07

 

Kuchyně na Djerbě

 V tuniské kuchyni se odrážejí vlivy různých národů, které tuto zemi v minulosti obsadily.Couscous (kuskus) pochází od původních Berberů, olivy a olivový olej od Římanů, káva a koření od Arabů, medové koláče od Turků… Francouzi zavedli restaurace, protože jídlo mimo domov nebylo součástí tradiční tuniské kultury.
Tuniská kuchyně nabízí jídla všech možných chutí, nejčastěji však pikantní kořeněná jídla. U dobrého tuniského jídla nesmí chybět harissa (pasta z ostrých sušených paprikových lusků). Uvádíme některá jídla, která byste měli vyzkoušet:

SALÁTY

MECHOUIA (mešuja)
Salát z rajčat, zelených paprik, chilli paprik, cibule a česneku, smícháno a okořeněno solí, pepřem a kmínem. Vše je ogrilováno, zakapáno citrónovou šťávou a ozdobeno kapary, tuňákem a kousky vejce.

TOUNSYA
Rajčata, okurky, zelené a chilli papriky, čerstvý koriandr, vše je zalité olejem a octem. Ozdobené většinou tuňákem či sardinkou.

HOURYA
Pyré z mrkve, kaparů, oliv, okořeněné harissou, kmínem, česnekem, zalité olejem a octem.

PŘEDKRMY

OJJA (aža)
Ragú ze zeleniny a masa nebo ryby, vařené v omáčce z paprik a rajčat, česneku, máty a koriandru, smíchané s vejci.

 



CHORBA (šorba)
Ostře kořeněná chutná polévka s rybím nebo skopovým masem, zahuštěná těstovinami.

BRIK Á L´ OEUF (brik a lef)
Kapsa z tenkého těsta zvaného malsuka, plněná tuňákem, brambory, kapary, vejcem. Smaží se v rozpáleném olivovém oleji do křupava, pokape se citrónem. Konzumuje se rukama.

SHAKSHUKA (šakšuka)
Ragú z hrubě nasekané cibule, brambor, paprik a rajčat.

BROCHETTES (brošets)
Malé kostky grilovaného jehněčího masa na špízu.

KEFTA
Kuličky sekaného jehněčího masa s kmínem a koriandrem, pečené na grilu na dřevěném uhlí.

HLAVNÍ JÍDLA

COUSCOUS (kuskus)- tuniské národní jídlo
Příprava se liší v jednotlivých oblastech, ale vždy je základem rozdrcená, v páře uvařená pšenice, s jehněčím nebo hovězím masem, s rybou anebo kuřetem. Nesmí chybět na velké kusy nakrájená zelenina (mrkev, papriky, dýně, cibule, rajčata, hrášek nebo fazole). Omáčka je ostře kořeněná s převládající rajčatovou chutí.

TAJINE (tažín)
Směs brambor, hovězího nebo kuřecího, na kousky nakrájeného masa, velkého množství petrželové natě, paprik, cibule, popř. hub. Vše je smícháno se syrovými vejci a zapečeno v troubě. Tajine velice připomíná naší velikonoční nádivku.

KEFTEJI (kefteží)
Fritovaná směs brambor, paprik, rajčat a cibule, která se po vychladnutí rozdrtí na malé kousky.

MERMEZ
Dušené skopové nebo hovězí maso s kousky kuřete, bílými fazolemi nebo s hráškem.

MLOUHIA (mluchija)
Hustá tmavě zelená omáčka vařená několik hodin (nejlépe cca 6 hodin) s hovězím nebo jehněčím masem.

SLADKOSTI A KOLÁČKY
Tuniské koláčky, cukroví a moučníky jsou chutné, avšak velmi sladké a tak se podobají tureckým pochoutkám. Hlavní přísady jsou med, sirup, ořechy, datle či fíky. Tvarují se do různých forem a potom se zapékají.
 

 

 


adrenalin park rokytnice airsoft milovice luxusní zahradní oblečení originální dárky paintball paintball milovice milovice paintball paintball shop paintball club milovice paintball rokytnice parfémy levně parfémy levně od fm reality neratovice reality učetnictví od A do Z fm group parfémy fm group tn.cz zajímavá videa na tn.cz reality střední čechy Mirland nábytek e-shop Mirland